Steeds meer woningeigenaren willen hun woning verduurzamen. Waarom? Omdat het goed is voor het milieu en om te besparen op hun maandelijkse lasten. Maar ze hebben ook veel vragen. Hoe pak je dit aan en waar moet je aan denken?
Redenen om te verduurzamen:
Comfort
Isoleren is voor veel woningeigenaren de eerste stap naar een duurzame woning. Dat levert direct wooncomfort op: de woning blijft warmer op koude dagen en koel als het warm is.
Lagere energielasten
Een energiezuinige woning levert voor de eigenaar of bewoner een kostenbesparing op, omdat een goed geรฏsoleerde woning minder warmte verliest.
Waardevermeerdering
Binnen 10 jaar is duurzaam wonen de standaard. Daarom is het verduurzamen van de eigen woning nu al een slimme keuze: de woning wordt sneller verkocht en de verkoopopbrengst is hoger.
Milieu
Duurzaam wonen is niet alleen voordelig voor woningeigenaren, maar heeft natuurlijk ook een maatschappelijk doel. Ze ontlasten daarmee toekomstige generaties door minder fossiele brandstoffen te verbruiken en minder CO2 uit te stoten.
Wijze van financieren:
Om op de energiekosten te besparen moeten woningeigenaren vaak eerst een flink bedrag investeren. Voor veel mensen is dit een reden om het verduurzamen van de woning uit te stellen of helemaal niet te doen. Toch zijn er vaak andere mogelijkheden.
Subsidie
De overheid biedt verschillende subsidies aan. Zo wordt verduurzamen nog voordeliger. Ook hebben veel gemeenten hun eigen subsidieregelingen.
Hypotheek
Als er overwaarde op de koopwoning is, kan de eigenaar de huidige hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Maar ook zonder overwaarde is het vaak mogelijk om de hypotheek te verhogen. Bij energiebesparende maatregelen mag de bestaande hypotheek tot 106% van de waarde van de woning bedragen. In sommige gevallen moet er wel langs de notaris worden gegaan.
Lening
Woningeigenaren kunnen voor het verduurzamen een (kleine) lening afsluiten, wat soms voordeliger is dan de hypotheek verhogen. Zo vermijden ze extra kosten zoals bijvoorbeeld de gang naar de notaris.
Leasen of huren
Het kan voor woningeigenaren interessant zijn om zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp niet te kopen, maar te huren of te leasen. Zo vermijdt de eigenaar een grote investering vooraf, en betaalt hij een vast bedrag per maand.